Irski ples

207150_1710278829286_1276826_nRadionice irskog plesa održavaju se u Gombalištu u sljedećim terminima:

radionica za odrasle: srijeda (19:30-21:00) i petak (19:00-20:30)

radionica za djecu i mlade: srijeda (18:30-19:30) i petak (18:00-19:00)

___________________________________________

Na radionicama irskog plesa posvetit ćemo se prekrasnom irskom step dancingu te nekim od ceilí plesova. Pažnju ćemo usmjeriti na savladavanje osnovnih koraka u reel (vrsta plesa) i u jig ritmu (vrsta plesa u određenom ritmu) u mekanim cipelama i osnovnih pokreta u step cipelama. Polaznici će naučiti jednostavne plesove i koreografije. Radionice su otvorene prema svakome tko voli irski ples, ali i prema svima ostalima koji uživaju u opuštenom i prijateljskom okruženju.

Vjerujemo da nema dobne granice za one koji vole i žele plesati te vas sve pozivamo da nam se pridružite na radionicama za rekreativce, za pub plesače i za one koji bi se sa vremenom željeli okrenuti prema natjecanjima i nastupima.

Irish step dancing je zahvaljujući irskim predstavama najpoznatija vrsta irskog plesa. Pleše se na prstima, otvorenih stopala i ispruženih koljena bez značajnih pokreta gornjeg dijela tijela, naglašava se pravilan rad nogama. Pleše se u mekanima cipelama (soft shoes) i u tvrdima cipelama (heavy shoes). Na temelju ovoga razlikujemo plesove u mekanim cipelama – reel, light jig, slip jig, single jig, hornpipe, a u tvrdim cipelama- heavy jig, hornpipe i treble reel. Svaka škola irskog plesa ima posebne korake, koje je učitelj napravio samo za svoju školu.

Posebnu kategoriju tvore tzv. traditional set dances. Plešu se u tvrdim cipelema i imaju milozvučno ime- npr. Garden of Daisies, King of the Fairies, The Blackbird itd. Plešu se na posebnu glazbu istog imena.

967206_10200255934893524_1800430704_oCeilí plešu se u formacijama kao i set dancing samo na prstima sa istom plesnom tehnikom kao i Irish step dancing. Ovisno od od broja plesača dobivaju karakteristiku kao two hand, three, hand, four hand, six hand, eigt hand, sixteen hand. Ovisno od vrste kretanja razlikujemo round dances, long dances i progresive long dances. Imaju ime po prilikama u kojima se plešu – Harvest time jig, The Bonfire Dance , po mijestima – Walls of Limerick, Antrim reel, Galway reel ili po glazbi (tune) na koju se  plešu- Haste to the Wedding, The Rakes of Mallow ili po broju plesača te vrsti ritma- Eight- Hand Jig, The sixteen-Hand Reel…

Naš cilj je proširiti irski ples u Hrvatskoj, naučiti ljude koji su za njega zainteresirani i prenijeti sva iskustva i ljubav prema izuzetnoj i bogatoj plesnoj tradiciji Irske.

Za sve informacije i prijave kontaktirajte voditeljicu radionica irskog plesa:

Tina Péčiová Dujmić, rionaidc(at)yahoo.com, mob: 095/5320 165

Irski plesni centar Riona gosti su Gombališta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *